Volksdansgroep Wertha werd op 17 november 1974 opgericht
door leidster Dorien Blankers in Weert.

Hoe het begon

De inspiratie voor het starten van een volksdansgroep kwam tijdens een internationaal volksdansfestival in Zuid-Frankrijk, waar Dorien op vakantie was. Alle landen waren vertegenwoordigd, behalve Nederland. Dit motiveerde Dorien om zelf een groep op te richten. Na een jaar kreeg ze de kans om een volksdanscursus te volgen. Toen deze cursussen in Weert stopten, moedigde haar moeder haar aan om zelf een groep te beginnen.  

 

Zo werd op 17 november 1974 Volksdansgroep Wertha opgericht, vernoemd naar de Romeinse naam voor Weert, Werthae.

Internationale folklore

Het doel van de groep is om de Nederlandse volksdanskunst te behouden en door middel van internationale folklore bij te dragen aan verbroedering en wereldvrede via cultuur.

 

Hun eerste optreden vond al na negen maanden plaats, ondersteund door directeur Jan Den Boer van CC De Munt in het Munttheater.

 

Sindsdien hebben ze vele optredens in binnen- en buitenland gehad en deelgenomen aan talrijke festivals en concoursen, waaronder in:

 

  • Heijen
  • Deurne
  • Roosendaal
  • Amsterdam
  • Eindhoven

 

  • Internationale festivals in Slovenië, Duitsland, Frankrijk en België.

 

50 -jarig jubileum 19 - 20 oktober 2024  in Weert

In het weekend van 19-20 oktober 2024 wordt het 50-jarig jubileum gevierd met een optocht.

Het festival vindt plaats in het Franciscus Huis, Biest 43A  in Weert.

 

Zie: www.volksdansfestival.nl voor meer informatie en kaartverkoop.

 

Volksdansgroep Wertha is altijd op zoek naar nieuwe dansers, muzikanten, figuranten, vrijwilligers, presentatoren, begeleiders, tolken en vooral sponsoren.

Een festival kost nu eenmaal veel geld.

 

Contactinformatie:

Dorien Blankers
e-mail: duizendpoot53@hotmail.com
GSM: 0031 (0) 651717495

Klik hier voor de kaartverkoop

Internationale Volksdansfestivals

Doriens prestaties vielen zelfs op in Hongarije, waar ze een eervolle uitnodiging kreeg om het staatsensemble in Boedapest te bezoeken. Ze mocht de repetities bijwonen en de kostuumafdeling bekijken, wat normaal gesproken streng geheim is.

 

Volksdansgroep Wertha organiseerde ook vier internationale volksdansfestivals met groepen uit het buitenland. Ze richtten een eigen orkest op dat hen begeleidde bij festivals en optredens. Ondanks enkele tegenslagen bleef de groep bestaan dankzij hun enthousiasme, liefde voor volksdans en doorzettingsvermogen.

 

Kostuums naar authentieke voorbeelden

De kostuums voor de internationale dansen uit Nederland, Frankrijk, Denemarken, Italië, Amerika, Hongarije, Servië, Bulgarije en Armenië zijn nauwkeurig gemaakt naar authentieke voorbeelden.

In 2011 werd het repertoire uitgebreid met middeleeuwse hofdansen en barokdansen, met prachtige kostuums.

Dorien, die haar moeder opvolgde als directeur van Mode-Instituut La Belle Ligne in Weert, heeft alle diploma’s cum laude behaald.